Обновената звездна зала в НАОП Николай Коперник“ бе открита днес от

...
Обновената звездна зала в НАОП Николай Коперник“ бе открита днес от
Коментари Харесай

Планетариумът във Варна посреща гости в обновена звездна зала

Обновената звездна зала в НАОП „ Николай Коперник “ бе открита през днешния ден от кмета на Варна Иван Портних и Свежина Димитрова, шеф на обсерваторията.

Ремонтът бе осъществен със средства, обезпечени от Община Варна, в размер на 40 000 лева. 

 „ Това е доста дълго чакан миг за Варна, за варненци и за цяла България, тъй като нашият Планетариум се посещава от посетители от цялата страна и от над 30 страни “, показа Свежина Димитрова. Тя благодари на кмета и на общинската администрация за поддръжката, както и на Красимир Вълчев, министър на образованието в интервала 2017-2021 година, поради основаването на стратегия за възобновяване на планетариумите в страната. 

„ Поздравявам целия екип на Народната астрономическа обсерватория с планетариум „ Николай Коперник ”, който основава чудесно готови деца в областта на астрономията, математиката, естествените науки и е част от идеята Варна – Град на Знанието! Прекрасно е, че толкоз младежи имат интерес към Космоса, към задачите на Луната и колонизирането на Марс “, съобщи кметът Иван Портних. Той добави, че е подготвен да поддържа всяка самодейност, обвързвана с развиването на опциите на обсерваторията, в това число приемане на домакинство на  самодейността „ Ало, Космос! Говори България “ на Атлантическия клуб. 

През 2023 година Обсерваторията ще празнува 550 години от рождението на Николай Коперник, 55 години от основаването си и 60 години от основаването на първия кръжок по астрономия в морската столица.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР